Tester:


Hvilken 22 ammunisjon til 15 meter miniatyr – Valgets kvaler?

Det har vært et diskutert tema gjentatte ganger, hvorvidt kostbar 22 long rifle ammunisjon gir bedre samlinger enn rimelig 22 standardskudd. Ofte så gir dyrere ammunisjon bedre presisjon, men ikke alltid. Til 15 meter miniatyr så spiller den mer presise ammunisjonen kanskje ingen rolle, eller har det betydning for om en treffer 10`rn eller ei? Holder det med å bruke standard skudd? Eller bør man bruke litt mer penger på ”kvalitets” ammunisjon for å treffe der vi vil, 100 %.
En 9,9 er ikke like moro å få som en 10.0 som betyr 1 poeng bedre på resultatlista. 

 

Denne uhøytidlige testen vil kanskje få deg til dvele litt over temaet. Og forhåpentligvis få deg til komme på banen å teste ut selv hva ditt våpen kan prestere. Et avbrekk fra vanlig stående skyting på 15 meter`n.

Først og fremst må jeg få si at testen er gjennomført med en miniatyrrifle av merke Feinwerkbau 2602 med standard stokk. Våpenet gir meget god presisjon, men det er dermed ikke sakt at det er garanti for at ammunisjonen jeg har testet, skal samle eksakt likt i ditt våpen.

Våpen har ofte forskjellig smak, men testen kan gi en liten pekepinn på hva som også kan være god ammunisjon for ditt våpen. Et lite moment til som dessverre  kan gjøre denne testen litt unøyaktig, er at skyting har foregått fra sandsekker (front og backrest) og ikke fra avansert frontrest beregnet for benk skyting. I tillegg så har frontskjefte på testvåpenet en vinklet form på standard stokken, hvor det aller helst burde vært en horisontal og rett stokk, for likt rekylopptak/rekylglidning

Det første jeg gjorde for å foreta en slik studie på 40 meters hold (det var maks 40 meter tilgjengelig innendørs der skytingen foregikk), er å ta av diopter. Diopter er godt egnet til all blink-skyting, men ved all presisjonstesting, så er en god forstørrende kikkert et bedre redskap. Kikkert av merke Weaver 24x40 Target ble derfor påmontert.
24 ganger forstørrelse er fin forstørrelse på så korte hold som 40-50 meter. Men det avhenger av at den er mulig å paralaxe justere ned til ønsket antall meter. Retikkelet er tynt kors med dot. Dot`n for perfekt plass inn i den hvite tieren på 15 meter bedriftsskive. Dette gjør finsikting lettere.

 

 

Så over til testen:

Ammunisjonen som skulle testes var 3 forskjellige typer som vi i skytterlaget har tilgjengelig for våre skyttere. I tillegg tok jeg med en del forskjellig, alt fra standard skudd, litt dyrere ammunisjon til skiskytterammunisjon.

Fra venstre: Lapua Polar Biathlon, Eley Biathlon, Lapua Signum, Federal Standard, Lapua Super Club, SK Standard og til slutt en helt ny lott med CCI Standard.

Flere ammunisjonstyper vil dere muligens savne, men denne gangen ble det dette utvalget på 8 forskjellige fabrikat/produksjoner.

Etter litt oppvarming, så begynte testing. Først ut av skytterlagets 3 utvalgte, var SK Standard. Første samling endte opp med hele 9,45mm 5 skudds samling. Det var ikke bra presisjon eller prestasjon, men mye skyldes et ujevnt rekylopptak pga. vinklet framstokk. Ved skudd går børsa litt bakover pga. framstokkens utforming, og hvis jeg holdt litt slapt i pistolgrepet, så resulterte det i at skudda også gikk ned. Ganske så logisk da stokken naturligvis glir litt ned i stedet for å gli rett bakover i rekylen - horisontalt. Men etter litt flere serier med godt grep om rifla, så tok det seg i det minste litt opp. Fikk til slutt samlinger under 8mm. Konklusjon: Det finnes bedre standardammunisjon, men den fungerer på 15 meter uten for store tap av poeng.

Neste ammunisjon ut til test var Lapua Super Club (lot: 21842 13651).  Denne hadde jeg på forhånd stor tro til. Og det skulle vise seg at rifla mi likte den også. Men den likte da helst bare 4 skudd inn, og 1 ut.. Dette ødela samlingene (åpnet samlingene til 1 cm), og jeg begynte derfor å tvile litt på dens prestanda. Til slutt fikk jeg til et par 5 skudds grupper på drøye 5mm. Den beste var 5,4mm. Under litt bedre skytterforhold, og da tenker jeg på bedre skjefteform og bedre støtte, så tror jeg dette er ammunisjon som man kan presse enda lengre ned i mm. Absolutt en mulig superpatron i ditt gevær. Anbefaler å teste ut denne selv i ditt våpen.

 

Siste skytterlags ammunisjon som jeg skulle teste var en ny lot CCI Standard. (lot:D10N53)

Selv har jeg erfart gammel CCI standard som en god patron. Men da den kom i ny eske for noen år siden, så erfarte jeg det motsatte… Da kunne jeg ikke fordra CCI.  I dag kom den nye lotten i ny mørk blå eske, og de var med spenning jeg sikta meg inn og så tok ladegrep.

Litt fordomsfull satte jeg i gang. Standard ammo har jeg opplevd  noen ganger som litt ustabile i samlingene. Mulig skytterlaget har hatt flaks med den lotten vi har kjøpt inn, for børsa mi likte CCI blyet tålig godt. Et par 5 skudds grupper endte på 8mm, og et par til slutt på 7,1mm og 7,4mm gjorde dette til en helt OK patron til rimelig pris. Ja denne må da være fullt brukbar på 15 meter.  Konklusjon: Rimelig og god, og overraskende stabil presisjon. Ved forbedringer teknisk på mitt våpen vil jeg tro denne patronen kan krype enda noen mm nedover.

Til slutt måtte det testes litt forskjellig ammunisjon som jeg hadde med meg. Noe rester, og noen skudd jeg har noen hundre av.

Først ut var en pakke med Lapua Signum. Flotte dyre skudd. Her oser det kvalitet. Dette måtte jo bare bli bra.

Men skuffelsen var stor. Ingen samlinger under 8mm. Den beste var nettopp 8mm blank Skjøt mange 5 skuddserier, men gang på gang funket dette ikke i mitt våpen. 8mm er absolutt godkjent på 40 meter, når man tenker på at formålet med testen var å finne brukbare 15 meter patroner. Men når Lapua Signum i utganspunktet koster skjorta, og man kan få standardskudd som samler bedre, så er det egentlig ikke et alternativ i mitt våpen. Mulig denne patronen fikk ufortjent ”stryk”, og jeg håper at dette kun var fordi det var mitt våpen. Patronene er dyre, og man bør forvente at den samler bedre i andre våpen.

 

Derimot kunne neste patron ut i den uhøytidelige testen oppvise jevnhet som skapte store smil bak skjeftet denne dagen. Federal Standard Velocity (lot: 2BH709) viste gang på gang fine 5 skudds samlinger. Skudda virker hardt lastet, da de smeller ganske høyt, men det virket denne gangen positivt for samlingene. Beste samling endte på 6,1mm, og flere 5 skudds grupper på rundt 6-7 mm. Denne patronen hadde jeg ikke store forventninger til, men der ser man hvor feil man kan ta. Lot`n passet i alléfall perfekt i min rifle. Konklusjon: Bør testes nøye ut.

Neste patron ut var Lapua Polar Biathlon. (lot: 42-0185) Har testet denne ved tidligere anledninger, og har erfart at den gir gode grupper i mitt våpen. I dag og innendørs var den solid. Beste 5 skudds gruppe på 4,5mm, og det er ikke dårlig. Sammen med siste testpatron i dag, nemlig Eley Biathlon Sport (lot: 3107-30030) som også gav en jevnhet og trygghet på beste samling med 5,1mm så virker det som disse 2 siste patronene er de jeg ville vurdert. Særlig med tanke på at Eley Biathlon ikke er av de dyreste.

Hovedkonklusjon: Testens hovedformål omhandlet som jeg nevnte innledningsvis: Hvilken 22 ammunisjon til 15 meter miniatyr – Valgets kvaler? Ja hvilken patron skal man velge. Den dyre, den rimelige? En ting er sikkert. Du vil mest sannsynelig treffe 10`rn med den rimelige standard ammunisjonen som passer ditt våpen. Det gjør du mest sannsynelig med de dyrere patronene også. Men det er forskjeller, som vil avgjøre om det er en 9,9 eller 10,0 eller aller helst 10,9. Og til konkurranse så vil jeg anbefale alle som har ambisjoner enten de er helt på ”hobbynivå” eller man har litt høyere målsetninger til å velge minimum den ammunisjonen som går best til rimeligst pris. Aller helst velge den beste patronen til ditt våpen uansett pris. På 15 meter så er det kanskje ikke så kritisk som når man sammenlikner skyting 50 meter, så ved slik skyting vil jeg anbefale det som går best i din rifle.

31.01.08
H.F.